MILLORAR EL TERRA
Esbrinar la qualitat del terra.
La qualitat d´un substrat no és massa difícil d´esbrinar, tant sols cal mirar la zona i veure les herbes, o cultius que hi surten.
Si la vegetació és bona i ofenosa el terra és bo, i a mesura que vagi minvant l´ofenor vol dir que la terra està mancada d´alguna cosa.
Si el substrat és afegit cal saber la seva procedència.
El color també ho denota: si és molt rogenc i compacte tindrà molta argila, si és molt grisenc i solt serà sorrenc, i si és entremig caldrà mirar cap a quin costat es decanta.
La terra argilenca és massa compacta pel bon desenvolupament de les arrels, en canvi la terra sorrenca és massa solta per la retenció de l´aigua, tot i que és on les arrels es desenvolupen millor.
La terra que té un color marró és que té un bon nivell de matèria orgànica, i normalment és la més apropiada.
Aportació d´elements.
La millor aportació d´elements químics, és mitjançant la incorporació de matèria orgànica ben descomposta, ja que a part de millorar la qualitat del substrat incorpora aliment d´alliberament lent.
Si utilitzem fems caldrà que aquests siguin ben compostats, ja que durant la descomposició poden despendre amoníac a nivell de les arrels, i ser tòxics per aquestes, a part de contenir llavors de males herbes.
Entollaments.
Cal realitzar un bon drenatge, ja que les arrels a part de beure i menjar també respiren, i el fet de tenir aigua entollada, per molt bona que sigui la terra ens produirà asfixia radicular.
Sequeres.
La manera de regar serà de manera regular tenint un nivell d´humitat acceptable i òptim, mai pecar per excés ni defecte, la carència de reg continuada produeix el pansiment, dessecació i posterior mort de la planta.
Mantenir l´humitat.
La millor manera de mantenir un nivell d´humitat regular és posant un reg automatitzat, i quan tinguem algun dubte degut a: temperatura, pluges,..., mitjançant un senzill i barat hidròmetre podrem saber si realment està ben regat.
També podem posar palla, plàstic,..., votant del nostre cultiu eliminant l´evaporació per efectes del sol, i aconseguint una humitat més homogènia.
Proteccions d´hivern.
Si volem tenir una producció més llarga de tomaqueres, alberginieres, pebrots,...., podem posar-hi cobriments de plàstic com a hivernacle, d´aquesta manera podrem anticipar i allargar la nostra producció.
En el terra passa el mateix si cobrim el substrat amb palla, o compost la nostra terra aguantarà millor la temperatura evitant la congelació de les arrels.
Intentar no espatllar-la.
Per no espatllar la textura d´un terra caldrà no afegir-hi res que no sigui matèria orgànica, ja que la rotació de cultius ens millorarà el terra automàticament.
JOAN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada